Nicolae Carandino – 1975.09.07

Corespondenta primita, Nicolae Carandino

Date ianuarie 29, 2014

Duminică 7 septembrie 1975

Dragă Leon!

 

Am primit acum o oră scrisoarea ta şi plicul lui Fappas cu catalogul expoziţiei. Confirmă-i primirea la telefon şi – în ipoteza în care nu vei fi la Bran şi respectiv la Braşov – pe ziua de 14 Septembrie roagă-l să te primească acasă să-i vezi expoziţia. Vorbeşte în numele meu şi va fi încîntat la rîndul lui să-ţi arate lucrurile absolut excepţionale pe care le are şi pe care altminteri doar la anul le vei mai putea vedea.

Îmi pare bine că lucrurile îţi progresează cu cartea. Evident cenzura a creat atunci dificultăţi pentru înţelegerea postumă a scrisului nostru – dar nu de nebiruit pentru acţiunea în prezentul respectiv. Iar pe de altă parte scrisul nostru obligat să străbată grile dese s-a rafinat. În fine ducă-se pe pustii cum zic babele. Şi nu cumva să tragă cineva citindu-mă concluzia că fac elogiul cenzurii.

Întîmplător am dat la o librărie din Rîşnov peste un FACSIMILE pe care l-am oferit domnişoarei care mă însoţea cu introducerea respectivă (orală) – dar fără dedicaţie bine înţeles.

În ceea ce mă priveşte aştept să vin la Bucureşti ca să aflu rezultatul demersurilor lui E. Jebeleanu. Dacă în privinţa memoriilor s-ar putea afla (în mod absurd) pretexte de neacceptare, nu ştiu ce l-ar putea determina pe Val. Rîpeanu să amîne necum să respingă eseurile de teatru. Cum necum iată-mă în stare de faliment quasi-fraudulos – cu două cărţi depuse de atîta vreme.

Am ajuns la concluzia că faţă de mine personal există cîteva ostilităţi, neoficiale, care izbutesc să-mi îngreunieze apariţia. E vorba de ceva recent. Şi-am identificat, cred – persoana. Voi erija, în cazul în care nu obţin rezultate pe cale normală, la unele măsuri mai eficiente pe căi care îmi rămîn accesibile.

Dacă ai posibilitatea să-l mai vezi pe Rîpeanu răspunde-i la toate amînările şi scuzele că devreme ce a trecut volumul în plan şi nu poate avea dificultăţi în privinţa lui la [cuvânt indescifrabil] presei să mă programeze la [cuvânt indesciftabil] cu cei 80% din drepturile de autor legale…..

După  cîte văd nu vei veni la Bran şi îmi pare rău pentru tine ca şi pentru mine. Vom profita însă de prima ocazie şi de primii bani – dacă vremea continuă să fie clementă pentru un week-end în Octombrie.

Ce mai nou prin Bucureşti? Să-ţi spun drept nu-mi lipseşte nici Atheneé-Palace-ul nici „Berlinul” (Ce  mai face totuşi Wertheimer? Dă-i salutări din partea mea, ca şi lui Costică de altfel!)

Te rog să mă scuzi pe lîngă nevasta ta şi pe lîngă cumnatul tău de tonul abrupt al conversaţiilor telefonice. Şi să le transmiţi caldele mele salutări  brănene.

Pentru veştile bune pe care le-am aflat zilele trecute îţi menţionez şi  internarea lui Ebe pentru a 6 (şasea) operaţie din ultimii ani. Nici nu ştiu în ce spital se află Valerie, lipsind din Bucureşti într-o excursie mai lungă în deltă cu un grup de francezi. Să sperăm că lucrurile se vor petrece şi de astădată cel puţin cu rezultatele de pînă acum. Voi vedea ce e de făcut la Bucureşti! … dacă este de făcut!…

Ai mai primit veşti de la Ştefan Baciu? Eu i-am scris de aici, aşa încît la sosirea în Hawaii va fi primit odată cu rîndurile tale şi pe ale mele.

Te voi chema la telefon zilele astea ca să aflu dacă şi cînd vii. Mi-ar părea rău să fiu în vre-o plimbare şi să pierdem o zi de conversaţie. Aici este de altfel aşteptată Familia Stanciu. Au pregătit o cameră lîngă a mea ca să putem comunica în voie.

Te îmbrăţişez cu mult drag şi îţi spun la revedere

[Semnătură indescifrabilă]

Leave a Reply