Andrei Bordeianu -1983.04.18

Andrei Bordeianu, Corespondenta primita

Date ianuarie 29, 2014

18.04.1983

Dragă Leon,

 

Am tot aşteptat cîteva rînduri dela tine. Se pare că ochii care nu se văd … Eu ştiu că ai multe pe cap, dar totuşi … Am să încerc să nu mai fac supoziţii. Mă bucură că măcar în ceeace scrii rămîi neschimbat. Totul este interesant, precis şi bine simţit. M’am bucurat că ai vorbit la radio despre DOMNUL Tudorică Muşatescu. După cîte am înţeles era în emisiunea lui Valerică. Notele despre Rainer f. interesante. Zitta se pasionează şi ea după „Simple note”. Ai început să ai fani. Ce mai fac băieţii? Cum se simte cu inima amicul nostru? Ce face Manole? Ce face Dora? Tot felul de întrebări care rămîn fără răspuns. Mă întreb mereu dacă să mai viu sau să nu mai viu. Zilele trecute am constatat că încă nu am făcut riduri la inimă. Voi încerca să rămîn aşa. Tîmpit şi fără riduri. Cred că nu le fac din cauza prostiei. Pe aici pela noi nimic nou, totul în floare. Azi am vizitat al n… „Salon du livre”. La mare cinste cei vechi. Noutatea interesează puţin. Editurile au început să tipărească – să retipărească – vechii autori. Şi la copii BD-urile au început să fie înlocuite cu Benjamin Rabier. Am luat pentru Charlotte două volume, retipărite de curînd. Mi-am adus aminte că le-am primit cadou dela Conu Costache la un Crăciun cînd eram în prima clasă primară la Tunari. Venise cu ele dela Hassefer. Am avut senzaţia că miroase a brad, lumînări, cozonac şi lavanda lui Conu Costache. Charlotte a fost foarte încîntată. S’a uitat şi-a zis : c’est super. O amuză teribil aventurile lui Gedeon. Este scoasă după ediţia originală din 1928 tot de Libraria Garnier Frères. În Pléiade a apărut primul volum, din cele zece, ale memoriilor lui Saint Simon. Am constatat că-i mai tare decît omul tău din Loyola, mai mordant, mai realist, mai puţin sfînt (în aparenţă). Ţi-l recomand. Memoriile lui sunt un fel de „Simple note” mai puţin reuşite ca cele ale tale, dar dezbrăcate de întortochierile convenţionale. Studiul de introducere a lui Yves Coirault f. interesant. Nu-ţi mai vorbesc de calitatea tiparului şi al prezentării cărţii într’un fel de bleu-petrole.

Notele, cu toată distanţa celor 300 de ani (aproape) sunt foarte actuale. O carte interesantă care este editată în totalitatea exprimării autorului. Noroc de vocabularul ajutător. Payot scoate în Iulie-august al 3lea volum a lui Mircea din I.  religiilor. Tot la ei a apărut o carte despre M. scrisă de un american. N’am luat-o, aştept sosirea lui pentru referinţe. Le republică – vreau să zic retipăreşte – Mauriac, [Maurose], Maurois amestecaţi cu [cuvânt indescifrabil], Giscard, De Gaulle van Poniatowsky. Secţia de carte veche, anticariat, este uimitoare în volume, în special ilustrate care pe vremuri făceau, dacă nu mă înşel, parte din pasiunile tale. Am găsit un Villon ilustrat de Dubout, la un preţ rezonabil, o ediţie nouă scoasă la Laussane în 1979. (Amateur d’art) foarte îngrijită. În rest Kissinger, Golda Meir, Quand la rose se fanera a lui Alain Peyrefitte etc. Romanul nou, borş, simplu, fără sfeclă şi nedres cu smîntînă. Le mal Français, al aceluiaşi Alain Peyrefitte la mare preţ – adică reţetă. Larousse cu tot felul de dicţionare, care de care mai ilustrate dar la nişte preţuri nejustificat de ridicate. Eu seara în pat, placid, citesc şi recitesc cu o plăcere deosebită Viaţa lui Ştefan cel Mare a lui Cuconu Mihai. Asta mă calmează, chiar dacă nu mă satisface. Cineva a scris pe prima pagină o cugetare a unei oarecare Contesse Diane „Fericirea e ca un fruct pe care nu-l lăsăm niciodată să se coacă” – Foaie verde lobădă …

Bon! Acum basta. Cum Paştele este pe aproape vă urez „Hristos a Înviat”. Să te bucuri în primul rînd de sănătate şi linişte. Sănătatea lui Dora şi Manole, sănătate fetelor de la Focşani. Dacă bei un pahar de vin să te gîndeşti şi la mine, asta dacă te mai interesez. Tu rămîi pentru mine în centrul preocupărilor mele de inimă. Poate unul din puţini ce-au încă un răsunet acolo, acolo în mijlocul inimii mele. Deci te sărut, te îmbrăţişez şi te doresc.

                Cu tot dragul

                                           [Semnătură indescifrabilă]

 

P.S. Am vrut să-ţi comunic şi o chestie serioasă : se pare că sunt pe cale să mă mut în cutia de domino. Nu te necăji nici nu te speria, cred că voi fi mai liniştit şi voi găsi răspunsul la toate.

Salut!

 

 

Leave a Reply